Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българско средновековно оръжие

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Българско средновековно оръжие

    Parabellum ми е обещал доста информация по въпроса, но искам да видя доколко сте запознати с тази материя. Мисля че въпросът е изкл. интересен. Бих искал да знам всичко възможно - снаряжение, оръжие, родове войски, обсадно оръжие, всичко
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    #2
    Българско средновековно оръжие

    Добра тема :tup: , Фридрих .

    Но мисля че е редно, след като в България влизат територии населянвани първо с Траки , Славяни и Прабългари , да си поговорим по отделно за всички . Те всички са дали нещо на българина и са били тези , които са формирали това понятие " Българин" !

    Траки :
    Траките са водили племеннен начин на живот . Но понякога са се обединявали срещу по - силни врагове , пример за това е държавата на Одрисите, основана в края на шести век преди Христа . Но тук няма да разказвам за нея , а за тракийското въоръжение :
    "Войнствените Траки" , така Гърците наричали Северните си съседи , храбри , свободолюбиви , с невероятна воля за победа , те се славели като едни от най-великите войни на Античността . Траките , въпреки всичко , нямали постоянна войска . По време на бран , всички мъже били длъжни да се явят с личното си въоружение. Армията се свиквала с вестоносци или огнени сигнали , понякога тя била толкова многобройна че я сравнявали с рояк скакалци . Обикновенните селяни се превръщали в леко въоръжени войни . Планинците ставали пехотинци - най-многобройната част от войската , а племената от равнините съставяли леката конница . Начело , естествено , били аристократите . Те организирали армията и поемали нейната ударна мощ - тежката конница . Знатните траки били облечени в брони , на главата носели шлем , а на краката - наколенници . Някои носели и ризници . В лявата ръка стискали щит , а с дясната мятали копията си . Мечът висял на кръста . Но най-силно впечатлявала свитата на тракийският цар ( владетел ) , който от главата до петите бил в злато .
    При поход начело на колоната заставала тежката конница , следвана от пехотата и леката кавалерия . Преди всяко сражение траките пренасяли жертва на боговете , моляйки се за победа .
    Често използвали военни хитрости , които обърквали противниците им . Нападали едновременно два неприятелски лагера . Единият с повече войска , за да го превземат , другият със шепа хора , за да не могат враговете да чуят шума на главното сражение и да се притекат на помощ . В тъмна нощ запалвали множество огньове , за да не може врагът да определи точният им брой и мястото на главният стан .
    Ако бивали изненадани , траките събирали в кръг колите от обоза и ги превръщали в защитна стена . Понякога ги пускали по стръмните склонове върху неприятелските редици . За да уляснят предвиждането си , те изсичали просеки в гъстите гори и строели мостове през реките .
    Боен ред на Тракииската войска , влизаща в бой :
    В центъра са пешаците , а конниците по крилата , Тежката кавалерия била винаги на десният флаг , защото в древността главният удар се нанасял от дясно .
    Още описание на външният вид:
    Леко въоръжен тракиец носел лък , копие и къс метален меч ( наподобяващ гладиус ) . Щитът му , изплетен от пръчки и покрит с кожа , се нарича пелте , затова и войниците наричали пелтаси . През зимата те се обличали в кожени дрехи и носели шапки от лисича кожа . Знатните тракиици често се биели с колесниците си . Под копитата на конете ми ( които също участвали и в надбягвания , по мирно време ) едва ли е оставал някои жив . вероятно , тогава в нея се е качвал и стрелец с лък .
    Траките били велики защитници - при обсада , те често търпели жажда , за да поят конете си и ако положението станело неспасяемо се самоубивали , за да не попаднат в плен .
    Искам да завърша с Думите на Омир в "Илиада" , които описват тракииският цар Резос , участвал в Троянската война на страната на Приам :
    '" С тях е и царят им Резос,
    гордият син Ейонеев.
    Аз му видях и конете ,
    Буйни и твърде големи.
    Те като преспи са бели
    и като вятърът бързи .
    В злато , в сребро обкована
    е колесницата нова .
    Цял е във златни доспехи
    Гледаш и просто не вярваш !"


    Аз съм до тук ! Сега сте вие :tup:
    "Ако светът може да бъде по-добро място , то да направиш добро се смята за провал . Не спирай , Не се предавай , Надбягай Себе си ! "

    Comment


      #3
      Аз предлагам тук да си остане Българското Средновековно Оръжие.
      Античността,можем да я сложим в друг раздел.Пък и доколкто Третият елемент-Траките са дали нещо на нас, много малко вероятно,защото те отдавна са били претопени от Рим.Вярно,Византийските хронисти твърдят ,че са били останали малък брой траки,но както те казват в "... в най-труднодостъпните места в планините"
      Така, че нека се ограничим от тях.Не че не ми харесва темата за Траките, но просто, това е друга цивилизация.Нека да я разгледаме отделно.
      То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

      Comment


        #4


        Български средновековен меч-13век.Малко късничко,но все пак трябва да се започне отнякъде
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

        Comment


          #5
          Виж сега Парабелум , идеята ми беше друга . Като напишеме за оръжията , тактиките и прочие , на народите обитавали тези земи преди българите , ще стигнем да истината за българската военна мощ , защото нашата култура се гради на хората живели по нашите земи и нашите съседи .
          "Ако светът може да бъде по-добро място , то да направиш добро се смята за провал . Не спирай , Не се предавай , Надбягай Себе си ! "

          Comment


            #6
            Относно меча :
            Стандартна средновековна разработка , предимно такава се среща в България . Острието е доста нащърбено ( това е от времето ) , но все пак то никога не е било достатъчно лъскаво и гладко ( примерно както при англииските мечове ) . Не много тежък меч ( не може да се мери с англииските ) , добре балансиран откъм сила ( тежест) и бързина. Българите са се били с по -леки мечове и ризници , разчитайки на предимството на бързината ( за разлика от други народи от средновековието , които са наблягали на силен , тежък удар , стабилна ( масивна ) защита , много гъсти редици и бавно движение . )


            Не знам как звучи тази характеристика , но се опитах ( не разбирам много от оръжие ) .
            "Ако светът може да бъде по-добро място , то да направиш добро се смята за провал . Не спирай , Не се предавай , Надбягай Себе си ! "

            Comment


              #7
              Originally posted by "Маршал Симеонов"

              Виж сега Парабелум , идеята ми беше друга . Като напишеме за оръжията , тактиките и прочие , на народите обитавали тези земи преди българите , ще стигнем да истината за българската военна мощ , защото нашата култура се гради на хората живели по нашите земи и нашите съседи .
              Кажи ми как да стигнем за българската военна мощ тръгвайки от траките, като ние нямаме никаква приемственост.
              Българите са номади-завоеватели.Те идват на Балканският полуостров като такива.Те носят своята култура и държавност.Те ПОРОБВАТ славяните.Това е исторически факт, който и самите византийци подчертават.
              Столицата Плиска-имам предвид до изгарянето й от Никифор- си е чист военен лагер.Ляво крило,Център и Дясно крило.
              По-късно по времето на Омуртаг се превръща в Град от Източен тип....
              Така че за съжаление за никаква приемственост не може да се говори

              Траките са друг народ съвсем различен от нашият.Друга култура и друга Цивилизация.Това е факт!Колкото и да не ми се иска е така.
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

              Comment


                #8
                Да, тук ще се съглася напълно с Парабелум. Колкото и да е жалко - нямаме приемственост от траките (а тяхната култура е доста интересна и на много по-висок етап (ако това е правилна категория, всъщност) на развитие). Има не малко български изследовтали, които мрат да намерят и прокарат тази нишка, която да води от траките до българската държава, но - напразно.
                По отношение на характера на образувалата се държава, доколкото съм в течения на последните разработки и изследвания (защото да си призная отдавна не съм се интересувал от темата (има 3-4 години)) - все още не е напълно ясно, какво точно се е случило и как. От една страна, явно е, че по-скоро прабългарите "овладяват" земите. От друга, обаче - в по-късната държава има много повече чисто славянски елементи (особено в езика и по-общо - културата, те се проследяват доста ясно и днес и то в много по-голям мащаб от прабългарските реликти).

                Comment


                  #9
                  Наистина Траките не ни дават нищо.Те са както каза ти, по-висша цивилизация, която бавно е слязла от политическата сцена.Първо Рим,а по-късно и Великото Преселение на Народите допринасят за изчезването на тази култура.
                  Колкото до Създаването на България ,тази тема аз следя от 22 години насам.Прочел съм всичко,каквото е излязло по този въпрос.Просто мирният договор от 681 година,узаконява завзетите земи на Север от Стара Планина.С този факт Византия никого не се примирява.
                  Просто Аспарух е един военачалник, който от името на брат си Батбаян разширява границите на Стара Велика България.В един момент, когато войските са на Дунава,Хзарите удрят България в гръб-ха познайте кой ги е подтикнал да направят това?В последствие хановете от Плиска възприемат идеята за обединяване на всички славянски племена на Балканите.В един момент, се оказва че славянският елемент доминира.
                  Избиването на 52 боилски рода допълнително обезглавява прабългарската аристокрация.Аз предполагам, че останалите боили остават на север от р.Дунав ,но това е друга тема.
                  Спирам дотук останалото го оставям на Вас
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                  Comment


                    #10
                    Gledam navsiakade drugade shtedro se razdavat snimki i risunki na kakvi li ne voini i pr Ta kak niama nito edna za balgarskoto vaorajenie?
                    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

                    Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                    (собствен патент)

                    Comment


                      #11
                      Abe hora, kak ne vidiah nito edna snimka/risunka na orajie?

                      Che se znae malko za tva e otdelen vapros. Zdrav razum obache me kara da si mislia, che neshtata nikak ne sa taka. Kakvo oznachava, che Rim pretopil trakite naprimer? Ne stava li vapros za edin riadko-mnogobroen narod? Kak taka izvednaj izchezva ot svetovnata stsena? Izbiti li sa, porobeni i prodadeni ili izmreli ot niakakvi novi bolesti? Men ako pitate, Trakite sa bili asimilirani ot drevnite Balgari i Slaviani. Tsialata tazi pastirska traditsia, koiato imame, zaedno sas svireneto na kaval, peeneto (Rodopskoto naprimer...) i izobshto muzikalnostta prisashta na trakiiski legendi kato Orfei; poznanieto za vino i praznuvaneto na Dionisievite praznitsi do DEN DNESHEN, tva malko li vi se vijda? Imenno zaradi trakite imame tolkova bogat folklor!

                      Otdelno, shte podhvarlia edna misal, koiato mi se varti iz glavata: drevnite Balgari i Trakite imat ako ne neshto drugo obshto, to pone znanieto da boraviat s kone. Stava vapros za dva konni naroda. Ne ot edin i sashti kalibar, no sas naistina silno-razvita konna traditsia.
                      Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

                      Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                      (собствен патент)

                      Comment


                        #12
                        Abe hora kak TRAKITE da ne sa ni dali nishto?

                        Ето как са изглеждали нашите средновековни войни. Конницата е била относително постоянно формирование и е имала заначително по-добро снаражение от пехотата.

                        Пехотата е била изключително на наборен принцип, когато се свиквала пехотата воеводите и боритарканите раздавали екипировката от царските (ханските) складове. Спорен е въпроса количествата да ли са били достачни.

                        Български пехотинец.

                        Оставям на ПАРАБЕЛУМ подробностите около организацията, и как ставала самата мобилизация.

                        Comment


                          #13
                          Едноръчен меч характерен за този период от средновековието. Използвал се масово може би и в средновековна България.

                          Comment


                            #14
                            [ Използвал се масово може би и в средновековна България.]

                            Ne sam goliam fen na "moje bi" obache...

                            Interesno i preminavaneto kam pravia mech. Balgarite dokolkoto znam sa donesli sabiata v Evropa. Kakvo li stava s neia?
                            Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

                            Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                            (собствен патент)

                            Comment


                              #15
                              Сабята остава на въоръжение в конницата ни през цялото съществуване на Средновековната Българска Държава.Пехотата е била въоръжена с копия и мечове.
                              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                              Comment

                              Working...
                              X